Angola

Angola wordt geteisterd door een burgeroorlog, waarbij ook veel burgers het leven verliezen. Beide partijen (regering en UNITA) maken zich schuldig aan het schenden van de mensenrechten: willekeurige detentie, intimidatie en mishandeling, vooral van oppositieleden en journalisten, door de regering; ontvoering en gijzeling door de UNITA. Politie, soldaten en andere justitiële autoriteiten misbruiken stelselmatig hun bevoegdheden; mannen en jongens worden gedwongen gerekruteerd; rechten van gedetineerden worden niet gerespecteerd. Regeringstroepen zijn betrokken bij ‘verdwijningen’ en buitengerechtelijke executies. De UNITA voert verrassingsaanvallen en aanslagen op steden, dorpen en burgers, en zou naar willekeur martelen, verminken en moorden.

Gepoogd werd de vrede een duurzaam karakter te geven. Ontheemden en gedemobiliseerde soldaten werden opnieuw gehuisvest, maar velen ontbrak het aan sociale voorzieningen en toereikend voedsel. Voor meer dan 1,7 miljoen mensen dreigde hongersnood. Gevechten duurden voort in de enclave Cabinda, waar regeringssoldaten naar verluidt verantwoordelijk waren voor marteling en buitengerechtelijke executies. Ondanks een programma voor hervorming van het politieapparaat waren er berichten over molestaties en buitengerechtelijke executies door de politie. Politieke en mensenrechtenactivisten werden korte tijd gedetineerd. Gedwongen uitzettingen vonden plaatsen en duizenden slachtoffers van gedwongen uitzettingen in voorgaande jaren hadden nog altijd geen behoorlijk onderdak gevonden.

Angola verkeert al in een staat van burgeroorlog sinds de onafhankelijkheid van Portugal in 1975. Opponenten waren en zijn de regerende MPLA van president Dos Santos en de UNITA van Jonas Savimbi, aanvankelijk gesteund door respectievelijk de Sovjet en Cuba, en de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Bij de eerste vrije verkiezingen, in 1992, verloor de UNITA, waarna Savimbi zijn guerilla-activiteiten hervatte. De meeste opbrengsten uit de overvloedig aanwezige natuurlijke hulpbronnen (olie, diamanten) gaan naar de financiering van de oorlog, met als gevolg dat Angola tot de 15 armste landen ter wereld behoort. Naar schatting heeft sinds 1975 een half miljoen mensen het leven verloren in het conflict.

Feiten:
Hoofdstad: Luanda
Staatshoofd: José Eduardo dos Santos
Regeringsleider: José Eduardo dos Santos
Bevolking: 10,6 miljoen
Religie: natuurgodsdiensten, rk, prot.
Omvang: 1.264.700 km2
Human Development Index: 0,398 (160)
Voertaal: Portugees, diverse Bantoetalen
Doodstraf: afgeschaft

Comments are closed.